Nieuwsflits 30 – februari 2017

Nieuwsflits februari 2017

Een beetje later dan normaal, maar hier is dan eindelijk weer nieuws over de kinderen van Casa Luminii. Florentina heeft deze keer een uitgebreid verslag geschreven over alle groepen.

In eerste instantie wil ze alle sponsors hartelijk bedanken voor hun bijdrage, op wat voor een manier dan, voor “Casa Luminii”. Dankbaar dat St. Sion ook het komend schooljaar Casa Luminii nog zal ondersteunen en helpen daar waar nodig. In een eerdere nieuwsflits heeft St. Sion al aangegeven het project geheel over te willen dragen aan de school van bijzonder onderwijs. Daar zullen we ons dit en komend schooljaar geheel op gaan richten. Voor de kinderen moet de school gewoon blijven voortbestaan.

Florentina schrijft:

Afgelopen september zijn de meeste kinderen weer naar Casa Luminii gekomen om aan een nieuw schooljaar te beginnen. Alleen Ioana die erge gezondheidsproblemen heeft en daardoor Casa Luminii niet meer kan bezoeken, evenals twee andere kinderen die te oud zijn om nog onderwijs te kunnen volgen in Casa Luminii.

 • De eerste is Lili, zij gaat nu naar klas 9 en is de laatste 2 jaar opgeklommen naar klas 8. De school voor bijzonder onderwijs heeft “klas 9” speciaal opgericht voor kinderen voor ernstige mentaal gehandicapte. Klas 9 bestond hiervoor niet en dat is weer een prachtige stap voorwaarts voor de wat oudere kinderen. Lili is inmiddels ook al weer 18 jaar. Lili was een van de eerste kinderen die Casa Luminii in het jaar 2000 bezocht.
 • Het andere kind heet Ghita, een jongen die uit een weeshuis een paar jaar geleden bij Casa Luminii kwam. Ghita is pasgeleden ook 18 jaar geworden en omdat hij onder de kinderbescherming valt en nu volwassen is moet hij van Speranta (weeshuis voor jongens in Sibiu) naar een andere stad, in de buurt van Sibiu, naar een jongvolwassen centrum. Hij mag daarom niet meer naar Casa Luminii komen. Maar hij is daar ook in goede handen en ik ben ervan verzekerd dat alle goede dingen die hij in Casa Luminii heeft geleerd de afgelopen jaren, hem zullen helpen zich goed aan te passen in zijn nieuwe omgeving.
 • In de andere groepen zijn alle kinderen weer teruggekomen met een paar kleine veranderingen.
 • De groepen bestaan per groep uit 6 kinderen en twee leerkrachten.

De oudste groep.

 • Victor is van de jongste groep naar de oudste groep verplaatst omdat hij 12 jaar is geworden.
 • Ook de leerkrachten zijn gewisseld van groep. Dit jaar zullen Simona en Maria in de jongste groep les gaan geven. Ruxi en Ioana, met de hulp van een nieuwe collega Julieta, geven les aan de oudste groep.
 • Julieta is een nieuwe leerkracht in de oudste groep en gespecialiseerd in het Montessori alternatieve pedagogie. Zij is een prachtige toevoeging voor de kinderen van Casa Luminii. We zijn erg blij met haar.

De jongste groep.

  • In de jongste groep is er één nieuw kind bij gekomen. Ionut, hij is 11 jaar en heeft het syndroom van Down. Leuk en onafhankelijk als ze doorgaans zijn, maar wel met ernstige psychische- en taalachterstand. Hij komt uit een familie met veel kinderen in de omgeving van Sibiu. Hij gaat nu voor het eerst naar school en leert in eerste instantie om met andere kinderen om te gaan. Het zal wel even wat tijd kosten voordat hij aan deze nieuwe situatie gewend is, maar uit ervaring weten we dat dat vast gaat lukken.

Er is een nieuwe coördinator gekomen, Stefi. Zij zal alle activiteiten binnen Casa Luminii coördineren. Zij is ook de logopediste van de kinderen van Casa Luminii. Ik weet zeker dat zij met veel liefde en geduld de kinderen zal begeleiden.

De afgelopen maanden zijn er veel activiteiten geweest/ gedaan met de kinderen van C.L. Hieronder een aantal mooie momenten voor de kinderen.

  • De herfst gaf de kinderen de kans om de prachtige kleuren, de geur van de bossen en van de diverse bladeren en kastanjes in het bos te genieten. Bladeren zoeken, voelen en ruiken een hele onderneming en ervaring! Van de bladeren hebben ze mooie creaties op papier kunnen maken.

  • Voordat de winter begon, hebben de kinderen geholpen als echte “tuinmannen” om allerlei bloembollen in de tuin te planten. Daar hebben ze straks in het voorjaar nog meer plezier van als ze zien dat er prachtige bloemen uit zijn gekomen.
  • Met kerst heeft het team een speciale avond gegeven voor de kinderen en hun ouders. Er zijn prachtige kerstliederen gezongen en samen hebben ze een prachtig kerstmobile gemaakt. Het was een prachtige samenkomst en alle aanwezigen hebben genoten van dit samen zijn.
  • Vrijwilligers van het poppentheater gaven een uitvoering van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het was erg mooi om te zien hoe zij de kinderen betrokken bij het lachen van de poppen en het bewegen met de poppen. Ze waren erg gefascineerd door de mooie poppen en het verhaal.

Flore

Het is prachtig te lezen en te zien wat stichting Sion, samen met de school voor bijzonder onderwijs, de kinderen anno 2017 aanbieden aan leervormen, een nieuwe groep 9 voor de oudere kinderen, de activiteiten en misschien het allerbelangrijkste de acceptatie binnen de Roemeense cultuur van deze meervoudig gehandicapte kinderen. Wat is er veel bereikt in de afgelopen 17 jaar! Fantastisch met dank aan God die vanaf het eerste moment dit alles heeft voorbereid en geleid. Ook dankbaar voor u die al deze afgelopen jaren als sponsor, bidder of vrijwilliger zich heeft ingezet voor Casa Luminii.

Ook de ouders zijn zeer dankbaar dat dit onderwijs er is voor hun kinderen.

BEDANKT mensen.