Nieuwsflits 29 – juni 2016

video opname

Nieuwsflits juni 2016

Alweer bijna een schooljaar voorbij voor de kinderen van Casa Luminii en alle leerkrachten en hulpen. Vorige keer hebben we veel informatie gegeven over de kinderen en groepen. Dit keer een verslag van wat zij de afgelopen maanden hebben gedaan.

P1130750

De kinderen

De kinderen maken het allemaal goed. Je kunt zien dat de meesten zich goed hebben ontwikkelt het afgelopen jaar. Wat ons iedere keer weer opvalt, is dat de leerkrachten en andere hulpverleners hun werk met veel plezier en liefde doen en dat is terug te vinden bij de kinderen, maar ook bij de ouders.

Casa Luminii (huis van Licht) is vanaf het begin een huis van rust en liefde geweest voor deze speciale groep kinderen en dat is ook de opdracht geweest vanaf het begin in 1999.Licht laten schijnen in de harten van kinderen/ ouders en in de harten van de mensen in Sibiu. Jezus kwam voor het verlorene, de minsten en de gebrokenen van hart. ( Matteus 5:16) Prachtig om te zien dat, na 16 jaar, dit nog duidelijk te zien is in Sibiu tot ver daarbuiten.

In de sneeuw

De leerkrachten zijn een dag met de kinderen in februari naar de bergen rond Sibiu geweest en hebben heerlijk genoten van de sneeuw. Wat vonden ze dat fantastisch! Op de foto’s kan je zien hoe zij en de leerkrachten hebben genoten. Thoma doet natuurlijk ook mee. 


Voorjaar

Begin mei hebben de kinderen diverse bloemzaden gezaaid.
Zoals je op de foto’s kan zien staan alle tulpen al boven de grond. Hier tussen hebben de kinderen, samen met Nuti en Ruxi, de zaden in de grond gestopt. De kinderen die dat kunnen geven de zaden water en zullen deze verzorgen totdat er prachtige bloemen tevoorschijn komen. 


Voorjaarszon

Omdat het erg mooi weer was hebben de kinderen ook al heerlijk buiten kunnen spelen. In Roemenie is het vaak al eerder voorjaar dan bij ons in Nederland.
Het is iedere keer mooi om te zien hoe zij genieten van het samen spelen in de buitenlucht.
De ouders werken vaak en hebben hier geen tijd voor. Daarom is het erg fijn dat er bij het gebouw van St. Sion een mooie tuin is waar de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen. Een groot voordeel vergeleken bij de andere scholen in de stad Sibiu. 


Pasen

Iets later dan bij ons, in mei, hebben de kinderen paasfeest gevierd. Met iedereen naar de kerk was weer een hele belevenis. Ook de traktaties die daaraan verbonden waren hebben weer een heleboel blije gezichtjes opgeleverd. Als het om traktaties gaat zijn de kinderen van Casa Luminii niet anders dan bij ons in Nederland.


Nieuwe bus met chauffeur

De bus was voor St. Sion niet meer te betalen omdat de sponsoring de laatste jaren enorm terug is gelopen. Er moest een nieuwe bus komen omdat de oude bus heel erg duur werd in onderhoud en de bus in zeer slechte staat was. Ook de school voor bijzonder onderwijs gaf aan dat de veiligheid van de kinderen en het transport van huis naar school, en visa versa, op een veilige manier moest gebeuren. Wat zijn wij blij om te mogen laten weten dat er een nieuwe bus is gekomen en een nieuwe chauffeur. Florian vervoert met veel liefde de kinderen en je kunt zien dat hij dit graag doet. De kinderen zijn inmiddels aan hem gewend en dat kun je zien op bijgevoegde foto’s.

P1130796Thoma met pensioen

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van Thoma. Thoma heeft 12 jaar lang de kinderen opgehaald en weggebracht en wij mogen zeggen dat hij dat altijd met veel liefde heeft gedaan. Niets was hem teveel. Zoals u misschien nog weet, droeg hij de kinderen op zijn schouders naar boven, ook toen er een traplift kwam deed hij dat. Mee naar de dierentuin, de bossen, picknicks etc. altijd was hij erbij. Hij werd verrast met een heerlijke taart tijdens de serbare, waarbij hij natuurlijk ook aanwezig was.

 

Serbare

17 juni heeft Casa Luminii weer de serbare gevierd. Altijd weer een hele happening voor de kinderen, de ouders, school 24 en de school voor bijzonder onderwijs. Alle voorbereidingen zijn al maanden van tevoren gemaakt en ook het oefenen met de kinderen vraagt enorm veel tijd en geduld. Ook de kinderen van school24 helpen de kinderen van C.L. weer, waarvoor onze hartelijke dank! Soms worden de kostuums gemaakt door de ouders om alles een prachtige uitstraling te geven. Iedere keer staat het bewijs er weer dat deze speciale kinderen veel meer kunnen dan wij denken en iedere keer weten deze kinderen, ouders, leerkrachten en bezoekers te raken met de uitvoering.De foto’s laten een mooie impressie zien van dit gebeuren.

Vakantie

Na de serbare zijn de kinderen nog een aantal weken op school en zullen zij weer drie maanden vakantie hebben. Een lange periode waarin de kinderen weer aangewezen zijn op de ouders, grootouders of andere familie. Wij hopen dat alle kinderen in september weer naar school komen en het 17e schooljaar van Casa Luminii ingaan.

Dankjewel

De kinderen en leerkrachten, wensen iedereen een goede vakantie toe en rest ons nog te schrijven, HEEL HARTELIJK DANK, voor uw gebeden, uw giften, inzet en hulp aan de kinderen van Casa Luminii het afgelopen jaar!

Namens St. Sion International,
Jeltje Valster.