Nieuwsflits 28 – oktober 2015

Wat een belevenis om na een aantal maanden alle kinderen weer te zien en dat de school half september weer is begonnen aan het 15e schooljaar. In de afgelopen vijftien jaar is er erg veel veranderd en zijn wij erg blij dat er voor deze kinderen (die normaal niet naar school gaan) een vorm van onderwijs is gevonden om hen uit hun isolement te halen van alleen maar thuis zitten. Sommigen kunnen “doorstromen” naar normaal onderwijs, anderen zijn te oud geworden voor dit onderwijs en “stromen door” naar volwassen onderwijs met bezigheidstherapie.

De meesten doen het daar goed, maar sommige kinderen komen ook weer terug in Casa Luminii.

Dit schooljaar zullen de drie groepen ieder bestaan uit 6 kinderen en twee leidsters. Verder krijgen te kinderen begeleiding van Florentina (psychologe) en Stefania (logopediste)

In augustus, de vakantieperiode, zijn voor één dag,  “Clowns for live” in Casa Luminii geweest en hebben ca. 10 kinderen deze middag bezocht. Wat hadden ze een plezier samen.

clowns for life 1           clowsn for life 2

In de eerste maanden is het altijd weer zoeken naar rust voor de kinderen die meer dan twee maanden vakantie hebben gehad, maar alle kinderen hebben zich goed aangepast.

Twee kinderen, Diana (Didi), de dirigent vorig jaar met de Serbare en Cristi, de jongen met het Down Syndroom van de middelste groep hebben Casa Luminii verlaten om naar het speciaal onderwijs door te stromen. Wij denken dat zij daar goede resultaten zullen bereiken.

did          cristi

DIDI                                                               Cristi       

 

oudste groep

De oudste groep van links naar rechts: Irina (leidster), Seroan, Tahia, Sohia, Ioaha, Diaha en Simona (leidster)

tahia

 

Tahia is een meisje met het syndroom van Down is al heel wat jaartjes in Casa Luminii.

Zij zit in de oudste groep en is erg zwaar geworden omdat zij veel te weinig beweging krijgt.

Tahia zit de hele dag en heeft geen energie om dingen te ondernemen.

 

stephani en RoxiStefania, de logopediste, is na een aantal jaren te hebben gewerkt bij de kinderbescherming, weer terug in Casa Luminii om de kinderen te begeleiden. De kinderen vinden het ontzettend fijn dat zij weer terug is en Stefania geniet duidelijk zichtbaar van het werken met de kinderen van Casa Luminii.                                              

                                         Stefania met Ruxy

 

middelste groep

De middelste groep van links naar rechts: Maria (leidster), Emi, Lili, Damariss, Costi en Ruxi (leidster)

 

Volgende maand zal Robert naar Casa Luminii komen. Hij zit in een rolstoel en is zwaar gehandicapt. Hij zal niet mee kunnen doen aan het programma van Casa Luminii, maar voor hem is sociaal contact met andere kinderen van groot belang. Voorlopig zal hij naar Casa Luminii komen en zullen zijn ouders hem zelf komen brengen/ halen. In de loop van het jaar zal het team gaan bekijken of hij kan blijven en hem kunnen integreren met de kinderen van Casa Luminii

costi

kinderbijbel

Costi is een van de jongens uit het weeshuis en is vorig jaar in Casa Luminii gekomen. Hij is meervoudig gehandicapt en hyperactief. Hij vind het ontzettend mooi om plaatjes te kijken in de kinderbijbel. Zo gauw als hij de kans krijgt gaat hij naar de kast om de bijbel te pakken.

 

jongste groep

De jongste groep van links naar rechts: Ami (leidster), Maria, Stefan, Andrei (vrijwilliger en zelf licht gehandicapt), Liviu, Danut en Ioana (leidster)

 Nuti

Nuti is de moeder van Casa Luminii en heeft een bewogen hart voor de kinderen.

Zij maakt het eten klaar en helpt in de groepen, daar waar nodig.

Zij en haar man verzorgen alle werkzaamheden in en rondom het huis.

 

De bus voor Casa Luminii.

In de vorige nieuwsflits van Casa Luminii hebben wij een oproep gedaan om te kijken of wij een tweedehands (of nieuwe) bus kunnen realiseren om de kinderen van huis naar school te kunnen blijven vervoeren. De kinderen zijn afhankelijk van dit vervoer, anders kunnen de meesten niet meer naar Casa Luminii komen.

Tursib, de busmaatschappij in Sibiu, heeft alle voorgaande jaren, een financiële bijdrage gegeven om de kosten voor het transport te kunnen betalen. Helaas zal deze bijdrage na oktober stoppen en worden de kosten alleen maar hoger! De school van het bijzonder onderwijs zal nogmaals een verzoek indienen om een nieuwe of tweedehands bus te realiseren. Gelukkig zijn er een aantal giften binnen gekomen om een andere bus te kunnen realiseren, maar het is nog niet voldoende om een goede bus te kunnen kopen. Wie helpt?

Wij zijn dankbaar na 15 jaar Casa Luminii, voor de bemoedigingen, giften en gebeden. ZIJ hebben het nog telkens hard nodig!

 

Stichting Sion International,
Marten & Jeltje Valster,
Dirk Bart Houweling.

Stichting Sion Internationaal – Pastinaak 7 – 7463 CX Rijssen – NL55RABO.0136.4104.56
06-13189904 – j.valster777@gmail.com