Nieuwsflits 27 – mei 2015

Wat was het heerlijk om afgelopen april weer in Sibiu te zijn en een kijkje te nemen in Casa Luminii. De kinderen en alle medewerkers weer te ontmoeten en ook te zien dat sommige kinderen fantastisch zijn vooruit gegaan in hun ontwikkeling, geestelijk maar ook lichamelijk. Iedere keer als wij daar zijn gaat ons hart weer branden voor deze kinderen die wij, met hun meervoudige handicap, en vooral met uw hulp, weer een toekomst kunnen geven. Fantastisch!

Jammer genoeg was Florentina er niet, maar Laura (haar plaatsvervanger) heeft haar fantastisch vertegenwoordigd. Zij heeft deze keer het laatste nieuws aangedragen voor de nieuwsflits.

Het schooljaar 2015 is goed gestart voor de kinderen van Casa Luminii, na het samengaan met de school voor bijzonder onderwijs. Het was even zoeken maar het resultaat mag er zijn!

De kinderen krijgen dagelijks onderwijs, socialisatie, verzorging en een warme maaltijd en worden dagelijks opgehaald met de bus. Ook hebben zij de mogelijkheid speciale avonden bij te wonen.

De dagelijkse educatieve/ creatieve activiteiten in Casa Luminii worden voorbereid door de leerkrachten en stimuleren de kinderen in hun ontwikkeling en dat bouwt hun zelfvertrouwen  enorm op. Zij vinden het erg leuk om naar school te gaan en genieten van het schoolprogramma. Maar soms moeten we deze activiteiten even afwisselen door wat ontspanning.

Daarom vinden wij het leuk om deze keer een aantal van deze activiteiten, die wij de laatste drie maanden hebben ondernomen, met jullie te delen.

“Verhalen in ons huis”

Dit is de titel van een verhaal dat is uitgevoerd door poppenkastspelers en muzikanten in Casa Luminii. Zij brachten een interactief en een klassiek Roemeens verhaal, dat de kinderen ook kenden. Ook mochten ze met de poppen spelen en dansen, omdat dat een onderdeel was van het verhaal. Zij vonden het prachtig!

“Het plezier tijdens carnaval”

Het carnavalsfeest in februari, is jaarlijks een terugkomend feest voor de kinderen van Casa Luminii. Dit werd weer gehouden in de gymzaal van school 21, die ook altijd meewerken aan de serbare in juni. Iedereen werd verkleed en het zag er allemaal heel feestelijk uit. De kinderen deden verschillende spelletjes, dansten samen en genoten van allerlei lekkernijen.

“Downsyndroom dag”

In maart werd in Casa Luminii een dag gegeven voor kinderen met het downsyndroom. Speciale gasten werden uitgenodigd voor deze dag, waaronder Razvan, die jullie vast nog wel kennen als een van de eerste kinderen die in 2000 naar Casa Luminii kwam. Deze avond was erg fijn en bevestigde weer, dat het ging om een grote familie. Er waren veel activiteiten, spelletjes, dansen en dit werd allemaal gevierd onder het genot van een mooie grote verjaardagstaart. Wat een feest!

“Clowns for life”

In april kwamen de Nederlandse “Clowns for Life” bij ons beter bekent als “Clinic Clowns”, inmiddels vrienden en regelmatige bezoekers van Casa Luminii, weer naar Sibiu om de kinderen een fantastische ochtend te bezorgen. Elke keer als de clowns komen, genieten de kinderen met volle teugen. De foto’s laten zien wat een glimlach kan doen.

“King Arthur” Is de titel van de show die de kinderen van Casa Luminii in april hebben gekeken in het “Gong Theater” van Sibiu. Hun aanwezigheid in een feestelijke omgeving van een theater met heel veel andere kinderen en de busreis naar het theater waren voor de kinderen een hele happening.

De “honden zijn vrienden”

Verder in april hebben wij met de kinderen een opleidingsdag voor politiehonden bezocht. “Onze” kinderen en andere kinderen namen deel aan deze speciale opleiding van politiehonden in actie. De kinderen kregen de mogelijkheid om op de foto te gaan met een politiehond en met hen te spelen.

 

 

 

 

Het “Museum van de wetenschap”

Het werd bezocht door de kinderen met hun leraar buiten schooltijd. De kinderen hadden de kans om modellen, afgietsels, 3D wederopbouw van het leven van verschillende soorten dieren en vogels te zien. De kinderen waren erg nieuwsgierig en zij begrepen veel van de dingen die zij zagen.

DSCN8417“Vernieuwing van het dak en trap”

De trap naar de tweede verdieping is gerenoveerd en ook het dak. De dakplaten waren door verjaring en de wind helemaal stuk en dat was een gevaarlijke situatie.

Vorig jaar is er een grote boom verwijderd uit de tuin, hiervoor in de plaats zijn er nu wat bloemen geplant, door een moeder van een van de leerkrachten geschonken. Ook is er nieuw gras gezaaid.

 

Wie HELPT MEE een tweedehands of nieuwe BUS voor de kinderen van Casa Luminii te realiseren?

P1110260Afgelopen jaar heeft de school voor bijzonder onderwijs een aanvraag gedaan voor een nieuwe bus voor de kinderen van Casa Luminii. Helaas is deze aanvraag afgewezen!

De kinderen van Casa Luminii worden iedere dag van huis naar school gebracht en visa versa.

De reparaties van de bus rijzen de pan uit sinds een aantal jaren en is zo verouderd dat een nieuwe (of goede tweedehands) bus noodzakelijk is.

Wij als stichting willen daarom een beroep doen op onze sponsors en lezers.

P1110259Als de kinderen niet meer opgehaald kunnen worden zullen er een aantal kinderen zijn die niet meer naar Casa Luminii kunnen komen en weer in hun oude situatie terecht zullen komen!

Florentina heeft opgevraagd wat een personen vervoersbusje kost in Roemenië. De kosten worden geraamd op ca. € 15.000, = voor een goede tweedehandse bus en ca.  € 25.000, = voor een nieuwe personen bus. Met het schrijven van deze nieuwsflits weten wij daarom het juiste bedrag nog niet.

Wel hopen wij een nieuwe bus voor het komend schoolseizoen 2015/ 2016 te kunnen realiseren.

  • Wie wil/ kan ons helpen aan een goede transport bus voor de kinderen van Casa Luminii?
  • Wie wil/ kan een actie/ evenement opzetten om een bus te kunnen realiseren?

 

Wij geloven dat er een mooie veilige bus zal komen voor de kinderen van Casa Luminii en willen jullie alvast bedanken voor jullie steun.

 

Stichting Sion International,
Marten & Jeltje Valster,
Dirk Bart Houweling.

Stichting Sion Internationaal – Pastinaak 7 – 7463 CX Rijssen – NL55RABO.0136.4104.56
06-13189904 – j.valster777@gmail.com