Nieuwsflits 25

In onze vorige Nieuwsflits hebben jullie kunnen lezen dat stichting Sion International in “zwaar weer” zat en wij de voortgang van Casa Luminii voor het schooljaar 2014/2015 niet meer konden waarborgen. Een aantal van jullie hebben hierop gereageerd en lieten ons weten dat jullie wilden helpen om Casa Luminii door te kunnen laten draaien. Ook instanties in Sibiu, waarmee we de afgelopen jaren goed contact hadden, hebben hard meegedacht en ook daadwerkelijk stappen ondernomen om Casa Luminii te kunnen behouden. En dat is GELUKT! Stichting Laomnes, die al jarenlang een warm hart hebben voor de kinderen van Casa Luminii, hebben een groot bedrag gedoneerd voor het vervoer met de bus van de kinderen, de reparatiekosten en het salaris voor de chauffeur, zodat het vervoer de komende maanden gewaarborgd is. De kinderen kunnen nu gewoon naar school en weer naar huis worden gebracht. Ook alle anderen die in gebed en financieel hebben bijgedragen, hartelijk dank!

 

Florentina, de hoofdleidster van Casa Luminii schrijft:

Betty- VolunteerNa een moeilijk financieel jaar en een zeer onzekere toekomst voor kinderdagverblijf Casa Luminii (Huis van Licht) is de zon toch weer gaan schijnen voor ons. Begin het schooljaar 2014/2015 heeft de Stadsraad van Sibiu, die verantwoordelijk is voor scholen waar “bijzonder onderwijs” wordt gegeven, het onderwijs en de salarissen van de leerkrachten overgenomen. 3 leraren, 3 assistent leraren, 2 logopedisten en 1 psycholoog. Het gebouw, het onderhoud, het vervoer met de bus, de buschauffeur, schoonmaaksters, gebouwbeheerder, accountant, de uitjes met de kinderen, etc. etc. blijven vallen onder de verantwoordelijkheid van St. Sion International. Wij zijn ontzettend blij dat nu, na 15 jaar, waarin Sion telkens de autoriteiten heeft gewezen op hun verantwoordelijkheid voor dit speciaal onderwijs en de kinderen van Casa Luminii op zich te nemen, nu eindelijk gelukt is.De kinderen krijgen vanaf september 2014 ’s middags een croissantje en een beker melk. En volgend jaar krijgen zij ook een warme maaltijd tijdens de lunchpauze. Dat is geweldig nieuws.

 

Een nieuw schooljaar en een nieuw begin.

Dit jaar hebben wij een nieuwe vrijwilligster op de jongste groep kinderen gekregen. Haar naam is Betty, zij is 19 jaar en komt uit Duitsland. Zij geniet ervan om met de kinderen te werken en kan heel goed met de kinderen omgaan.

 

Een dagje naar het park.

Voor sommige kinderen is het erg moeilijk om te begrijpen wat de vier seizoenen zijn, vooral de herfst. Ze reageren vaak het best als ze dingen zien/ ruiken en voelen, daarom zijn wij een dagje naar het park geweest. Kleurrijke bladeren en de frisse herfstlucht deden hen goed, alsook het spelen in het park. Ze hebben echt genoten! (zie de foto’s)

 

Nieuwe kinderen.

Constantin

Constatin

Oudste groep: Constantin is een 14 jarige jongen die in een zorgcentrum heeft gezeten waar, door de ouders verlaten, kinderen zitten met ernstige leermoeilijkheden. Hij lijdt aan gedragsstoornissen, is autistisch en heeft spraakproblemen. Hij is in september bij ons gekomen en wij kunnen hem individueel, passend onderwijs en therapie geven. Onze communicatie met hem is beperkt, hij begrijpt de berichten die wij hem geven, maar hij kan zich mondeling niet uitdrukken. Onze logopedisten bieden de steun die hij nodig heeft. Aan het begin toonde hij geen belangstelling wat er in de groep gebeurde. Hij begreep niet wat de lerares bedoelde. Maar de laatste tijd begrijpt hij wat er van hem verwacht wordt en werkt hij individueel. Fantastisch!

 

Sonia

Sonia

Middelste groep: Sonia een 12 jarig meisje komt uit een respectabele familie, bestaande uit ouders, een oudere zus, die studeert voor lerares. Haar moeder is zeer betrokken bij het onderwijs en de ontwikkelingen van haar dochter. In het begin van het schooljaar is de gehele familie verhuisd van het platteland naar Sibiu om zo gemakkelijker toegang te krijgen voor het speciaal onderwijs. Op eenjarige leeftijd werd bij haar epilepsie en ernstige leermoeilijkheden geconstateerd. Zij houdt erg van het spelen met bouwstenen/ lego. Ze kan zich goed aanpassen aan de andere kinderen en de leerkrachten. Aan de andere kant verveelt ze zich snel, waardoor de activiteiten voortdurend veranderd moet worden. Haar ouders zijn ontzettend blij met het onderwijs voor hun dochter.

 

Nieuwe folder Casa Luminii:

Wilt u Casa Luminii promoten dan zijn er nu nieuwe folders te verkrijgen. Deze kunt u aanvragen op onderstaand telefoonnummer of stuur een email.

 

Stichting Sion International,

Marten en Jeltje Valster,

Dirk Bart Houweling.