Nieuwsflits 24

Hierbij weer een aantal ontwikkelingen van het kinderdagverblijf

“CASA LUMINII” (HUIS VAN LICHT)

 
Als ik dit schrijf zal deze week, weer voor drie maanden, het kinderdagverblijf Casa Luminii gesloten zijn omdat het zomervakantie is. Een hele opgave voor de ouders die hun kind dan hele dagen zelf moeten bezig houden/ verzorgen.
 
Serbare
Bent u ooit in de gelegenheid om de serbare eens mee te maken, dat moet u dat zeker doen! Het was weer fantastisch hoe kinderen, leerkrachten en school21 zich hebben ingezet en muziek, zang, dans, poëzie en toneel zich afwisselend afspeelde. Het raakt ons telkens weer opnieuw hoe zij zoiets kunnen neerzetten! Ook de hulp van school 21 (normale kinderen) om de gehandicapte kinderen te helpen met diverse onderdelen is werkelijke fantastisch! Bij diverse kinderen kwamen er emoties los omdat zij zo ontroerd waren door de reactie van ouders en genodigden.
Van het echtpaar van Dijk, Nederlanders maar woonachtig in Hongarije, die voor de eerste keer bij de serbare aanwezig was kregen wij de volgende mail:“Eindelijk is het er dan van gekomen om een bezoek te brengen aan kinderdagverblijf Casa Luminii in Sibiu. Vrijdag 13 juni waren wij uitgenodigd om de serbare mee te mogen maken. Het enthousiasme waarmee de kinderen en daarnaast ook de begeleiders van deze kinderen in staat zijn om een schitterend eindejaarfeest te organiseren, heeft ons diep geraakt en de nodige emoties bij ons losgemaakt. De gevoelens die dit bij een mens kan losmaken zijn overweldigend! Mede met het besef dat het op dit moment moeilijke tijden zijn voor Stichting Sion om de eindjes aan elkaar te knopen.
Door deze wetenschap hopen wij erop dat alle instanties die betrokken zijn bij dit mooie project, als ook anderen die op wat voor een manier een warm hart hebben voor de kinderen van Casa Luminii, tot het besef komen, dat aan dit bijna 15 jaar geleden opgestarte project, nooit een eind mag komen! Wij hebben een onvergetelijke indruk gekregen wat er zoal in dit kinderdagverblijf gebeurt en wij hopen dat er nog vele kinderen op zo’n liefdevolle manier opgevangen mogen worden. Wij wensen, bestuur, leerkrachten en andere betrokken instanties veel wijsheid en kracht toe om dit prachtige project de komende jaren te mogen blijven leiden.”
 
 
BEDANKT
Heel erg blij is Florentina met de kachel die geplaatst is die het kantoortje en logopedieruimte. De ruimte was altijd muf en vochtig, maar nu is het er heerlijk warm voor de medewerkers en kinderen.
 
Ook met de filmcamera zijn de mede-werkers erg blij. Ze kunnen op deze manier de kinderen observeren, leuke filmpjes maken van de kinderen en natuurlijk heel erg veel mooie foto’s.
 
Casa Luminii
Met de kinderen en het personeel van Casa Luminii gaat het heel erg goed. Als je op de drie verschillende groepen bent merk je dat het onderwijs op een leuke manier wordt gegeven en dat de kinderen ontspannen en blij zijn.
 
De samenwerking met de school voor bijzonder onderwijs, de schoolinspectie en de kinder-bescherming loopt ook goed. Hieraan zie je dat het onderwijs na bijna 15 jaar goed geïntegreerd is. Verder zijn zij erg enthousiast over Casa Luminii en zien dit project als een van de beste  scholen in Sibiu. Wij als stichting zijn daar natuurlijk erg blij mee.
 
 
Wij dragen als stichting de verantwoordelijkheid om 6 personeelsleden te betalen van de 11 die er nu zijn. Verder het vervoer, het ophalen en weer thuis brengen van de kinderen, en de chauffeur. Op dit moment is er een jaarlijks tekort van € 25.000,= euro!! Dit betekend € 100,- per maand per kind. In september zal er een beslissing worden genomen “hoe verder”?
 
Iedereen is het erover eens, dat wij de kinderen hiervan niet de dupe willen laten worden en dat zij niet weer in oude situaties (thuis zitten) terecht komen. Er zijn verschillende mogelijk-heden besproken en daar zitten wel een paar mogelijkheden bij om Casa Luminii een doorstart te laten maken.
Voortgang van CASA LUMINII……..
Zoals jullie al een klein beetje hebben kunnen lezen zitten wij als stichting in “zwaar weer”. De kosten zijn de laatste jaren verdriedubbeld en de inkomsten zijn fors gedaald. Dat de kosten gestegen zijn komt vooral omdat de lonen in Roemenië gestegen zijn. Daarnaast zijn we dit jaar een aantal subsidies van de overheid kwijt geraakt, doordat ook door hen gekort werd. In deze subsidies zaten ook een drietal lonen. Dit houdt in dat wij tijdens ons bezoek heel veel gesprekken hebben gehad met de school voor bijzonder onderwijs, de schoolinspectie en de kinderbescherming om te praten over de voortgang van CASA LUMINII. Ook met de ouderraad hebben wij gesprekken gehad om de situatie, zoals deze er op dit moment uitziet, te bespreken. Emoties komen hier natuurlijk bij los! 
Daarom willen wij u deze keer vrijmoedig vragen of u en/ of er mensen in uw omgeving mensen zijn die financieel bij willen dragen en misschien één kind van Casa Luminii willen sponsoren.
Misschien bedrijven bij u in de buurt?
Eén kind door uzelf en andere familieleden?
School, vereniging of een afdeling op uw werk?
 
U kunt hiervoor folders aanvragen, telefonisch of per mail, die u dan kunt verspreiden.
 
Wij geloven dat er een oplossing komt, mede door uw hulp.
 
Bedankt!
 
 
Stichting Sion International,
Marten en Jeltje Valster
en Dirk Bart Houweling.
 
Stichting Sion Internationaal –  Pastinaak 7 – 7463 CX Rijssen – NL55RABO.0136.4104.56
06-13189904 – j.valster777@gmail.com