Nieuwsflits 22 – juni 2013

 
Eindfeest Casa Luminii
Net terug uit een warm en zonnig Roemenië, willen we jullie graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in Casa Luminii. We mochten voor de dertiende keer het eindfeest van Casa Luminii meemaken. Zo’n eindfeest is iedere keer weer een bijzondere en vrolijke gebeurtenis. De kinderen vlogen ons spontaan om de nek toen we arriveerden. Maar ook de ouders van de kinderen waren dankbaar voor onze komst en toonden deze dankbaarheid met een mooi bosje bloemen.
 
 

Razvan, Gabi nemen afscheid

Klederdracht

Dit keer was iedereen verkleed in de charmante zwart/witte klederdracht van Sibiu en er werd volop gezongen en gedanst. Ook werden er gedichtjes opgezegd. Vanuit school 21 (een reguliere basisschool in Sibiu) was er ook dit jaar weer de samenwerking met de kinderen. Wel even wennen en spannend, maar mooi om te zien hoe zij uiteindelijk omgaan met de kinderen van Casa Luminii. Het was weer een groot feest, zoals jullie zelf ook kunnen zien in de opname en de foto’s die zijn gemaakt.
 

Marian gaat naar speciaal onderwijs

Afscheid en nieuwkomers

Zo aan het einde van het jaar zijn er altijd weer kinderen die van Casa Luminii vertrekken. Dit keer nemen we afscheid van vier kinderen. In september 2012 zijn Razvan en Mihai al voor twee en respectievelijk drie dagen in de week naar een dagactiviteitencentrum voor volwassenen gegaan. De overige dagen brachten ze nog door op Casa Luminii. Het is de bedoeling dat ze vanaf september 2013 gedurende de hele week naar het dagactiviteitencentrum voor volwassenen gaan. Hetzelfde geldt voor Gabi.  We hopen dat ze vanaf volgend jaar volledig kunnen integreren in dit dagactiviteitencentrum. Lukt dit niet, dan mogen ze nog één dag in de week in Casa Luminii komen.

 
De ouders van Marian zijn in gesprek met de leiding van het speciaal onderwijs. Het ligt in de bedoeling om Marian naar een dergelijke school te laten gaan. We hopen dat dit gaat lukken, maar we houden wel een plekje voor hem vrij indien mocht blijken dat het na een paar maanden niet gaat.

Diana

Daniel

Mihai en Victor

Ioana B

 

 

 

 

 

 

 

Ioana B is vorig jaar september gestart in de oudste groep. Ioana was aanvankelijk een zeer teruggetrokken meisje en de ouders dachten dat zij niet zou kunnen wennen in de groep. Het tegenovergestelde gebeurde! Ze participeert en doet niet onder voor de andere kinderen op Casa Luminii. Vooral naar de kleine kinderen gedraagt zij zich als een moeder. 

 

Het is prachtig om te zien en te ervaren hoe de kinderen zich ontwikkelen, maar de enthousiaste reacties van de ouders op het voortgaande proces van hun kinderen, geeft eveneens een dankbaar gevoel. 

Creativiteit

We zijn erg blij met Florentina die dit jaar eindverantwoordelijk was voor Casa Luminii. Ze doet het geweldig en je kunt zien dat het “onderwijs” in Casa Luminii naar een hoger plan is getild. Dit kun je zien aan de dingen die de kinderen maken. (zie foto) Geweven kleedjes, glazen vazen en schilderijtjes bekleed met servetten Er hangt een rustige en stabiele sfeer in Casa Luminii en dit komt in positieve zin terug in hoe de kinderen reageren en in de werkwijze van het personeel.
Gaskachel
We zijn erg dankbaar voor de sponsoring van € 500,- door een echtpaar dat in mei een bezoek aan Casa Luminii bracht. Hierdoor zijn we in staat om voor het kantoor een nieuwe gaskachel aan te schaffen. De oude gaskachel werkte slecht en was afgekeurd door het gasbedrijf. De bedoeling is om voordat de winter invalt, een nieuwe kachel te plaatsen.
Dankbaarheid

We zijn dankbaar dat we in deze tijd van crisis het project kunnen blijven ondersteunen. Naast de gelden die we vanuit de lokale- en nationale overheid elk jaar mogen ontvangen en de betaling van de salarissen voor vijf begeleiders (vanuit speciaal onderwijs), betalen wij vanuit Nederland de andere zes werknemers van Casa Luminii (4 groepsleiders, chauffeur en schoonmaker) We willen vooral uw aandacht vragen voor de salarissen van de zes werknemers die niet betaald kunnen worden vanuit het speciaal onderwijs. De wet geeft aan dat er per acht kinderen maximaal één leerkracht/begeleider betaald kan worden. Sinds de start van Casa Luminii hebben wij altijd de extra leerkrachten die elke groep heeft betaald. Ook willen we graag de salarissen van deze krachten op niveau houden ten opzichte van de andere begeleiders. Op dit moment komen we daar zo’n €1000,- per maand voor tekort .

 

We zoeken extra sponsoren om deze terugkerende kosten te kunnen blijven betalen. Als er 40 mensen zijn die  € 25,- voor hun rekening nemen dan kan Casa Luminii ook volgend jaar met gerust hart verder zorg dragen voor de 24 kinderen die er verblijven.

 

Wij wensen jullie allemaal een goede vakantie toe.

Stichting Sion International,
Marten en Jeltje Valster
en Dirk Bart Houweling.
 
Stichting Sion Internationaal –  Pastinaak 7 – 7463 CX Rijssen – Rabobank: 1364.10.456
06-13189904 – j.valster777@gmail.com